Зам.-министър Терзийска: Подадените проектни предложения от общините са 980

Актуални новини
12:29 - 28 Февруари 2024
1139
Зам.-министър Терзийска: Подадените проектни предложения от общините са 980

Подадените проектни предложения към регионалното министерство на общините към момента са 980.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Веселина Терзийска по време на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

"С приемането на Закона за Бюджет 2024 за първи път се разписа една инвестиционна програма за общински проекти, които са са конкретно посочени", припомни тя. 

 
Срокът за изпълнение е 2024-2026 г. Изпълнението е текущо. В целия този период ще разглеждаме предложенията и ще работим върху тях, както ще се подписват нови такива. Вече е разписан и механизъм за промяна на проектните предложения, стана ясно от думите на Терзийска. 

По думите й министерството непрекъснато обработвало и разглеждало проектите, а те вече са 980 на брой. 

"Около 700 са разгледани. Съвсем скоро ще започнете да получавате и писма с конкретика какво не е наред, за да отстранявате грешките", разясни зам.-министърът.

Някои от кметовете изразиха притеснения, че нямали гаранция, че подадените проекти предложения от тях ще бъдат изпълнени.

"Най-голямата гаранция, е че вашите проекти са посочени в закон, това се прави за първи път. По-голяма сигурност не можем да дадем", категорична бе Терзийска.