Зам.-министърът на земеделието призна: Да, шеф в частна фирма съм

Политика
22:02 - 25 Май 2022
6240
Зам.-министърът на земеделието призна: Да, шеф в частна фирма съм

Да, присъствам в управата на частно дружество незаконно. Така на практика зам.-министърът на земеделието Иван Христанов коментира проверката, инициирана от КПКОНПИ за конфликт на интереси за това, че все още е шеф на търговска компания, въпреки че заема висша държавна длъжност. Преди няколко дни от антикорупционната комисия обясниха, че той изобщо не е подавал заявление за промяна на обстоятелствата и такава не е вписана в Търговския регистър. 

Днес пред "Евроком" Христанов заяви: 

"Аз съм все още в управата на частно дружество, но аз съм подал заявление да бъда изключен от тази управа. Законът вменява това мое задължение. Оттам нататък това, че някой е решил да ме бави, е друг въпрос. Това си го представям като организирана медийна атака с цел да бъда очернен", коментира зам.-министърът. 

А по повод напрежението между БАБХ и частната лаборатория за инспекция на зарзавата на ГКПП Капитан Андреево, вицето на министър Иван Иванов коментира:

"Докато има работа на конкретни органи не можем да говорим всичко. Ако имаше олигарх, да излязат и да го кажат. Ние обясняваме, че всички спекулации и идеи, които се изхвърлят в публичното пространство, било то от купени медии, те са абсолютно несъстоятелни. Нито аз, нито проф. Даскалов, нито министър Василев са връщали някакви фирми. Изкарваше се някакъв Маджо, аз този човек не го знам".

Съдебната власт вече работи по изсветляване на случая кой е бившият депутат, предложил подкуп на шефа на БАБХ, потвърди още той. 

Подкупът, който е бил предложен на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, е от изненадващо лице – човек, който е уважаван, бивш депутат. От септември-октомври пак се готви да стане депутат. Не мога да кажа името, защото ДАНС работят по случая. Това пък разкри депутатът от ПГ на „Продължаваме промяната“ Росен Костурков. Той съобщи и за ново предложение за подкуп.

„Новото е за 6 милиона на година, предишното беше за 100 000 лв. Легалният бизнес е от порядъка на 10 млн. лв. на година. Всеки може да сметне“, коментира Костурков и изрази подозрения, че целта вероятно е да се прикрие контрабанда.