Зам.-правосъдният министър: Има няколко нарушения при избора на Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на ВСС не е допуснала Атанас Славов да предложи свой кандидат, посочи Емил Дечев

Политика
11:31 - 30 Юни 2023
1247
Зам.-правосъдният министър: Има няколко нарушения при избора на Борислав Сарафов

Има няколко процесуални нарушения при избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. Това каза в студиото на „Твоят ден” Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

По думите му Прокурорската колегия на ВСС не е допуснала правосъдния министър Атанас Славов да предложи свой кандидат за длъжността. Второто нарушение, което било извършено, според Дечев, е, че ресорният министър не е участвал в процедурата, задавайки въпроси. „На трето място – при всеки избор на главен прокурор се обсъждат неговите професионални и нравствени качества. За това е необходимо становище на Комисията по атестации и на втора комисия за етика. Ние нямахме такива становища, от които да се направят необходимите избори”, коментира зам.-министърът на правосъдието. Той добави, че е „твърде рисковано” да бъде избиран човек на тази позиция, без докрай да бъдат проверени качествата му. 

Днес Атанас Славов внася жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите главен прокурор. Причината е, че шефът на Националната следствена служба беше избран от Прокурорската колегия на ВСС на извънредно заседание. Славов обаче смята, че този избор е трябвало да бъде взет от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Емил Дечев коментира и съдебната реформа. По думите му няма крайна съдебна реформа и е илюзия да мислим, че ако променим основния закон, в следващите 100 години няма да го „пипаме”. „Добре е, ако се направи промяна на Конституцията, тя да издържи поне 20-30 години”, смята зам.-министърът.