Зам.-шефът на БЛС: Имахме готовност за протест , но част от исканията ни бяха приети

Проблемът е с болниците в малките населени места, смята проф. Николай Габровски

Общество
10:54 - 06 Октомври 2019
2196
Зам.-шефът на БЛС: Имахме готовност за протест, но част от исканията ни бяха приети

„Българският лекарски съюз имаше готовност за протест. Имаше едни ясни искания, които могат да създадат по-добри условия за работа през предстоящата година. По време на преговори с Министерството на здравеопазването и НЗОК по-голямата част от тези искания бяха постигнати”. Това заяви за „Събуди се” председателят на Българското дружество по неврохиругия и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски.

„Увеличението на клиничните пътеки от 7 до 15% ще позволи на всички, които се грижат за здравето на българина да получат по-високо заплащане",  смята проф. Габровски.

Според него проблемът е с болниците в малките населени места. 

„Има лечебни заведения, в които се изкарват достатъчно пари, за да се осигури един приличен доход на работещите в тях, но има и лечебни заведения, които не могат да осигурят този приход. За тези лечебни заведения се използват други механизми”, коментира проф. Николай Габровски.

"Държавата обаче не може да ги финансира, защото те са търговски дружества. Трябва да се намери решение на този проблем", категоричен е той.