Заместничка на фон дер Лайен излиза в неплатен отпуск

Маргрете Вестагер е предложена от Дания за ръководител на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка

Новини
20:51 - 05 Септември 2023
3315
Заместничка на фон дер Лайен излиза в неплатен отпуск

Заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер излиза в неплатен отпуск, съобщи институцията. Вастагер е уведомила председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че е предложена от правителството на Дания за ръководител на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка.

Вестагер е поискала неплатен отпуск до края на кампанията.

Фон дер Лайен е дала разрешение, като е отбелязала, че Вестагер остава подчинена на европейските договори и правилата за поведение на еврокомисарите, се допълва в съобщението. В отсъствието на Вестагер управлението на дейностите за цифровия преход поема зам.-председателката на ЕК Вера Юрова, по въпросите на конкуренцията ще отговаря еврокомисарят Дидие Рейндерс. Иновациите и научните изследвания ще бъдат възложени на зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, докато не бъде назначен нов еврокомирар на мястото на Мария Габриел, допълва комисията.

По-рано днес Илиана Иванова бе изслушана като кандидат за комисар на мястото на Габриел. Очаква се оценката за нейното представяне да бъде съобщена утре.