Заместникът на главсека на МВР: Знаем кой предизвика катастрофата край Чирпан, издирваме го

Той е българин, каза Станимир Станев

Общество
17:47 - 27 Февруари 2023
2928
Заместникът на главсека на МВР: Знаем кой предизвика катастрофата край Чирпан, издирваме го

Акцията в няколко ТЕЦ-а е под надзора на европейската прокуратура. И към момента продължават нашите действия. Информация ще получите от европрокуратурата. Това каза пред Би Ти Ви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. 

От нас се изисква да изпълняваме указанията на европрокуратурата. Участваме в претърсвания и изземвания, обясни Станев. Иззетите документи първоначално ще отидат в ГДБОП, а след това в европрокуратурата. "Не сме информирани каква е целта на акцията", посочи още Станев и добави, че се изземат документи.

По-рано днес стана ясно, че в акцията на европрокуратурата участват и ГДБОП и ДАНС. Тя е на територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас. Извършват се действия по разследване на множество адреси, както и на ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3”, както и топлофикациите в градовете Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

Установен е шофьорът, който предизвика катастрофа със загинал мигрант край Чирпан. Към момента продължаваме да го издирваме. Той е българин, каза Станев по повод инцидента на АМ "Тракия" вчера. 

Натискът не е само към България, а към всяка страна в ЕС, която е външна граница, обясни Станев. И даде пример със случая от Италия, при който загинаха над 55 мигранти. Те се удавиха, опитвайки да стигнат по море до страната.

Нашата задача е да не допуснем мигрантите да влязат в България, а след това да предотвратим вторичната миграция - бежанците, които са у нас да преминат към Западна Европа, посочи Станев. И каза, че от 10 години има недофинансиране на Гранична полиция. Били съкратени и над 2000 души. Имало и големи пропуски в обучението на граничарите.