Заместникът на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов е пуснат под домашен арест

Мехмед Мехмедов е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група

Топ
17:44 - 29 Март 2024
1763
Заместникът на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов е пуснат под домашен арест

Мярка за неотклонение „домашен арест“ взе Окръжният съд в Търговище за мъж от Омуртагско заради участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба. Заседанието продължи четири часа и бе гледано при закрити врата, заради наличието на класифицирана информация.

На М.М. е повдигнато обвинение за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината. За подобни престъпления е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова.

Съдът взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието. От друга страна обвиняемият е неосъждан, без криминални регистрации, трудово ангажиран, трайно установен, в напреднала възраст, с добри характеристични данни и няма ръководна роля в групата. Отчитайки факта, че свидетелите са в йерархическа зависимост с обвиняемия и той може да окаже влияние върху тях и дадените показания, съдебният състав определи мярка за процесуална принуда „домашен арест“. Така ще се препятства обвиняемият да изпълнява длъжностните си задължения, да извърши престъпление против правосъдието, както и ще се избегне влошаване на здравословното му състояние предвид напредналата му възраст.

За ръководене и участие в същата група бяха взети мерки за неотклонение по отношение съответно на Х. Х. и Е. Е.
Оставеният под домашен арест М.М. е заместник-кмет на община Омуртаг. За да го подкрепят в съдебната палата в Търговище присъстваха кметове на населени места от общината, пише БТА.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване и/или протест делото е насрочено за 9 април.