Замириса на море ...и на солени цени

Намаляват туристите в Слънчев бряг

Новини
07:48 - 05 Април 2019
1528
Замириса на море...и на солени цени

Вече се усеща мирисът на море и всеки вече обмисля лятната почивка. От години обаче почти всеки трети българин стяга багажа за Гърция, недоволен от българските плажове. Тази година хотелиерите по Черноморието очакват труден сезон и затова най-вероятно цените отново ще скочат.

От бранша съобщават, че записванията за Слънчев бряг и съседните курорти са намалели и затова  хотелиери масово удължават ранните записвания до края на април и даже май. Иначе евтините оферти са най-много до края на февруари.

В Поморие например хотелски комплекси вдигат цените с 15%. Апартамент със закуска започва от 200 лева на вечер. В градчето с лечебна кал се очакват предимно руски туристи.

В самия „Слънчев бряг”, Равда и Несебър обаче са вдигнали цените минимално. Така двойна стая през юни е между 120 и 160 лева, а през юли и август – 200-250 лева. Липсата на туристи обаче ще ги накара да направят допълнителни отстъпки, признават хотелиери.

В Царево също хич не е евтино -  цените скачат с 5% всяка година и за да наемете студио, например, трябва да платите между 160 и 180 лева на вечер.

 „Цените са в много голям диапазон и има значение дали ще почиваме през юни, август или септември. Затова говорим за три сезона – нисък, среден и висок. Всеки може да си избере. В последно време забелязваме, че българите все по-често пътуват през уикенда, с по-малък престой”, коментира Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

Изводите на експертите в бранша са, че българите предпочитат да почиват у нас. В същото време българите посещават най-много близки, роднини и приятели, а веднага след това се нарежда почивката на море. Обнадеждаващо е, че културният туризъм набира скорост.