Замразяват цената на водата в Перник

МРРБ иска от местното ВиК да погне длъжниците

Актуални новини
10:50 - 17 Декември 2019
1987
Замразяват цената на водата в Перник

Водата в Перник няма да поскъпва въпреки внесеното предложение в КЕВР за увеличение на цената с над 3% от 1 януари. В момента кубик струва 2,20 лв.

От МРРБ като принципал на дружеството са изпратили писмо до новия прокурист Камен Каменов. В него се посочва, че той има право да не въвежда новите тарифи, дори те да бъдат приети от регулатора, съобщава "24 часа" от високопоставени източници в министерството.

От МРРБ настояват вместо увеличение на цената, дружеството да предприеме мерки по събиране на задълженията. Неплатени суми за ползвана вода в Перник са 5 млн. лева, от които 4 млн. лв. са дългове на битови абонати.

Новите цени на водата от 1 януари ще бъдат разглеждани в КЕВР днес. Според прадварителни предложение на ВиК дружествата поскъпване ще има в цялата страна. В областите Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград кубик ще е над 3 лева, ако предложенията бъдат одобрени без корекции.

Най-голямо поскъпване е предвидено за Кърджали - с над 9%, а най-малко в Пловдив - само 0,1 на сто. Най-скъпа ще е водата в Шумен - 3,52 лв. за куб. метър, а в Добрич и Силистра ще е близо 3,45 лв. За София предложената нова цена е 2,75 лв., което прави увеличение от близо 7%.