Замразяват членството на БСП в ПЕС, докато Нинова е начело?

Шефката на левицата у нас е в тотална международна изолация - недолюбвана и от Брюксел, и от Москва

Свят
15:50 - 16 Септември 2022
6269
Замразяват членството на БСП в ПЕС, докато Нинова е начело?

ПЕС може да замрази членството на БСП в организацията, докато Корнелия Нинова продължава да е начело на левицата у нас, разкриха сензационно източници на Lupa.bg след днешното обявление на президента на европейското семейство Сергей Станишев, че повече няма да се кандидатира за поста - тъкмо заради липса на разбирателство между него и "Позитано" 20. 

По наша информация БСП на Нинова може да се озове в изолация от ПЕС заради системен отказ от участие на нейни представители от страна на ръководството на конгреси и заседания в Брюксел и из Стария континент. За това, че председателката от години не обръща внимание на ролята на БСП в ПЕС редом с останалите европейски лидери вляво, заговори и самият Станишев. 

Той припомни, че Нинова нито веднъж не е присъствала на конгрес на евросоциалистите, откакто е начело на партията (от 2016 г. - б.р.). Единственото събитие, което уважи, бе непосредствено след избирането й - в Париж. За капак на последните избори за състава на Европарламента тя се опита да изхвърли Станишев изобщо от листата с кандидати на БСП. И само след намесата на гласовете на пленума обаче той намери своето място в нея и списъкът през 2019-а бе пренареден от членовете на НС. 

Бесепари коментираха пред медията ни, че де факто Нинова се намира в безпрецедентна за българската левица международна изолация. Единственият евродепутат, с когото тя поддържала контакти, била младата Цветелина Пенкова и то по линия на Румен Овчаров, връчил й партийната книжка, още шом навършила пълнолетие.

Другарите чакат яростен отпор на обвиненията, отправени от Станишев към "Позитано" 20 днес. Но припомнят, че предупрежденията му за загубата на европейската идентичност на БСП валят от години, особено след казуса с Истанбулската конвенция, която той опита да прокара в партията, но срещна критиката и отказа именно от страна на Корнелия Нинова. 

И нещо повече - ако допреди участието на БСП в кабинета на "Промяната" съвместно с Демократична България, се е смятало, че Нинова е добре разпознаваема в Москва, за разлика от Брюксел, предимно заради връзките си с Леонид Решетников покрай издигането на Румен Радев за първи мандат като президент, сега тя не можела да се обърне и към руски представители за подкрепа отвън.

Изострени са отношенията й както с Радев, така и с почетния консул на РФ у нас Георги Гергов, чието членство в Столетницата тя заличи с решение "на подпис". А междувременно в редиците на социалистите се говори, че Нинова имала амбиции да оглави листата на БСП за следващите избори за Европейски парламент през 2024 г. "Ако продължава да е председател и тогава, е възможно БСП изобщо да не излъчи свой евродепутат", коментират и в червената централа. И се надяват заявката, която направи днес Станишев за активно връщане в БСП редиците, да доведе до повдигане на т.нар. лидерски въпрос и отстраняването й от шефското място. 

На основната снимка: Нинова и Станишев на единствения еврофорум заедно - през 2016 г. в Париж