Западът се съгласи да отмени основните санкции срещу Иран

Това съобщи в четвъртък иранският президент Хасан Рохани

Свят
13:06 - 20 Май 2021
1630
Западът се съгласи да отмени основните санкции срещу Иран

Западните представители на преговорите във Виена се споразумяха да премахнат големите санкции срещу Иран. Това съобщи в четвъртък иранският президент Хасан Рохани. Той коментира напредъка на преговорите във Виена по иранската ядрена програма, съобщават ТАСС и Франс прес.

"Беше постигнато споразумение по основните точки на споразумението. Представители на Запада се споразумяха да отменят основните санкции - за петрола, нефтени продукти, транспорта и застраховането, както и за Централната банка на Иран. Сега се водят дискусии по някои незначителни точки."

Предния ден иранският президент заяви, че преговорите във Виена ще завършат с победата на Иран.

На 19 май във Виена се проведе среща на делегацията на Съвместната комисия на Иран и международната петорка (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) относно пълното възстановяване на изпълнението на Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи отбеляза добър напредък след последните две седмици преговори.

От началото на април Виена е домакин на срещи, както и работа на експертно ниво в три работни групи за решаване на практически въпроси с цел да се възобнови изпълнението на съвместния цялостен план: премахване на санкциите на Вашингтон срещу Техеран (и бъдещо връщане на САЩ към сделката) и изпълнение на ядрените задължения на Иран.

Представители на страните, участващи в споразумението, също провеждат консултации с американската делегация.

Няма преки преговори между американски емисари и ирански представители във Виена. Преговарящите отбелязват постоянен напредък в работата си. Експертите също продължават да работят по текста на бъдещото споразумение. Всички делегации се ангажират да положат усилия за приключване на преговорите до края на май.