Западният модел не премина изпитанието с коронавирус

Близо 1,7 милиарда души в света са под карантина заради зразата

Новини
21:03 - 25 Март 2020
4735
Западният модел не премина изпитанието с коронавирус

Западният модел не премина изпитанието с коронавируса, пише руският вестник “Взгляд“ в свой материал. Близо 1,7 милиарда души в света са под карантина заради коронавирус.

Сред тях са жители на Европа и САЩ - територии, където пандемията набира скорост. А Китай вече отменя забраната за посещение на най-засегнатата от вируса провинция Хубей. Това породи мнението, че китайският модел по време на кризата се оказа по-стабилен от западната демокрация. Политолозите обаче са сигурни, че подобно заключение не е съвсем коректно.

Около 1,7 милиарда души по света, тоест на всеки пети жител на планетата, е наредено да не напускат дома си и да останат в карантина. Тези мерки са необходими за намаляване на разпространението на инфекцията с COVID-19, съобщи английският The Guardian във вторник сутринта.

Броят на загубилите свободата на движение рязко нарасна, след като Великобритания най-накрая се присъедини към всеобщата карантина.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че най-малко три седмици гражданите ще могат да напускат домовете си само за да купят основни стоки, за физически занимания веднъж на ден, медицински нужди и да пътуват до работа.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията на коронавирус се е разпространила в повече от 150 страни. Фактът, че строгите мерки са въвели режими, които се считат за авторитарни – китайските власти или иранските аятоласи не е изненадващ. Престоят в извънредно положение трябваше да изпита на гърба си и жителите на държави, които обикновено се отнасят към „златния милиард“ и стандартите на демокрацията.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп, в нарушение на глобалната тенденция във вторник, внезапно поиска ограниченията, наложени по-рано, да бъдат отменени през следващите седмици. И това въпреки факта, че според СЗО рискът нараства, САЩ да станат новият, след Италия, епицентър на пандемията.

"Лекарството не трябва да е по-лошо от проблема", каза Тръмп.

Според него, ако карантинните ограничения продължат с месеци, тогава това ще убие повече хора от вируса. САЩ скоро ще възстановят икономическата активност, това може да се случи през следващите седмици.

„Америка скоро отново ще бъде отворена за бизнес. Много скоро, много по-рано, отколкото след три или четири
месеца, както някои предположиха “, пише стопанинът на Белия дом, въпреки че самият той наскоро предупреди, че карантината ще бъде удължена.

Проблемът е, че Тръмп вече е променил мнението си, но държавните органи не го направиха. Принципът на федерализация на САЩ е пречка за изпълнението на обещанията на президента, защото губернаторите, на които Вашингтон може да повлияе само косвено, обявиха карантина със своите решения. Сега Тръмп ще трябва да разбие съпротивата на държавните власти, обясни Александър Домрин - американист. Ситуацията с коронавируса ще бъде нов стрес тест за американския федерализъм и лично за Тръмп, каза той.

„Щатите, противопоставящи се на Тръмп, като Ню Йорк или Калифорния, все застават срещу президента“, каза Домрин пред вестник „Взгляд“.

Според експерта все още не е ясно как Белият дом може да принуди губернаторите да отменят карантината.

„Президентът може да си припомни, че той е главнокомандващ. Но какво ще прави американската армия под командването на главнокомандващия Тръмп? Да се бие срещу щатите, които не го харесват?“ - аргументира се Домрин. – „Как да действа Тръмп, за да не нарушава конституцията, какво опонентите му очакват от него? Току-що преодоля импийчмънт, като нямаше достатъчно данни за злоупотреба с власт“.

Междувременно властите в Китай във вторник също обявиха края на карантината, но причината им за това е много по-радостна от тази на Тръмп. От сряда те премахват забраната за посещение на провинция Хубей. Вярно, в столицата на провинцията - град Ухан - ограниченията ще бъдат премахнати едва от 8 април. От същия ден Ухан ще започне да възстановява транспортните връзки. Пекин взе съответното решение заради „подобряването на ситуацията“.

Китай, със своя мобилизационен модел на обществото, със своята твърда вертикална система на власт, ефективно се справя с болестта, чийто източник е станал преди това, казват политолозите.

„Като цяло настоящата криза показа, че световната икономика и либералната държава не са преминали краш-теста, наречен коронавирус“, заяви Станислав Ткаченко, експерт от клуб „Валдай“ и професор в Санкт Петербургския държавен университет.

„Американската икономика, една от най-отворените в света, и европейските интегрирани държави реагират на кризата, като затварят границите като дават приоритет на националните си интереси. Следователно коронавирусът ще забави интеграционните процеси и ще върне приоритета на националната държава“, заяви Ткаченко пред вестника.

Разпределението на силите на световната сцена след коронавирусната епидемия ще се промени, прогнозира професорът.

„Засега изглежда, че Китай ще спечели, защото той ще излезе първи от кризата и ще има възможност да разшири потенциала си. Докато други държави се затварят, сега когато Китай обратно на тях се отваря. Следователно може да се предвиди засилването на икономическата мощ на Пекин. Трудно е да прогнозира по отношение на други играчи. Малко вероятно е САЩ или Европейският съюз да спечелят нещо“, казва експертът.

Но не бива да се прави заключнието, че Китай ще се превърне в модел за останалия свят след пандемията, казва Федор Лукянов, председател на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия.

„В този случай дилемата „либерална демокрация или авторитарна система“, е безсмислена.

„Краш тест“, разбира се, преминават всички държави, но резултатът ще бъде видим не в линията на „демокрация или анти-демокрация“, а по отношение на ефективността на организацията на обществата. Ще победят държавите и обществата, които са достатъчно хармонизирани - по всякакъв начин. Тези държави, в които това не е така, ще изпитат сериозни проблеми, дори фатални“, заяви Лукянов пред „Взгляд“.

Политологът обясни: „Например, ние не чуваме много за страните от Скандинавия и там демокрацията, може да се каже, е за пример.

"Скандинавците могат да предприемат ефективни мерки и в същото време да не вдигат шум в целия свят".

От друга страна, демократична Италия е краен пример за неефективността, станала следствие от културата, която съществува там, отбеляза Лукянов.

„Всички гледат две крайности - Китай и Италия, но това е само объркващо. Китай също е нехарактерен пример, тъй като никой не може да повтори китайския опит, вкоренен в характеристиките на обществото на Поднебесната империя“, каза експертът.

„Единственият извод, който може да се извлече от историята с коронавируса: идеята, че светът се развива според единни, условно либерални правила, съществували през последните 30 години, не е потвърдена по блестящ начин“,
смята Лукянов.

Според ТАСС броят на заразените с коронавирус в света надхвърля 330 хиляди души.

Във вторник вечерта Индия реши да се присъедини към всеобщата карантина. Индийският премиер Нарендра Моди обяви „общонационална блокада“ за период от три седмици.

"За да спаси Индия, на всеки индийски гражданин ще бъде забранено напълно да напуска дома си", предава РИА Новости, цитирайки премиера на страната.

„Ако не успеем да се справим през предстоящите 21 дни, ще бъдем върнати назад с 21 години“, предупреди
премиерът.

Така броят на карантинираните жители на Земята нарасна до около три милиарда. Сега това не е всеки пети, а всеки трети жител на планетата.