Запалиха колите на турски дипломати в Солун

Предполага се, че зад вандалския акт стоят анархисти

Свят
12:34 - 11 Юни 2019
2271
Запалиха колите на турски дипломати в Солун

Подпалиха автомобили на турската дипломатическа делегация в Солун, предаде ТАСС. Два автомобила са напълно унищожени от пожара.

Нанесени са щети и по други автомобили, паркирани до дипломатическите коли.

Полицията и пожарната служба в Солун провеждат разследване, пише "Катемирини" и отбелязва, че единият от изгорените автомобили е на турското консулство в града. Атаките са извършени на фона на засилената турска риторика за суверенните права на страната в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Анадолската агенция пише, че две коли на турски граждани в Гърция са били запалени. Колата на търговското аташе към турското консулство е изгорена пред дома му. Подпалвачите са атакували друг автомобил на турски гражданин, който работи за международна организация. Няма информация за пострадали хора.

Министерството на външните работи на Гърция осъди вандалския акт. Според ведомството "подобни действия са безотговорни и недопустими".

Министерството допълва, че действията са "срещу принципите на политическата култура на Гърция". Заключава се, че гръцките власти ще предприемат всички необходими мерки за изправяне на виновните пред правосъдието.

Предположенията на този етап са, че зад палежите стоят анархисти.