Запалиха слама, разляха мляко и хвърляха ябълки в третия ден от протеста на земеделците край Пловдив

По-късно фермерите ще влязат отново в Пловдив с тежките си машини

Актуални новини
13:12 - 08 Февруари 2024
1290
Запалиха слама, разляха мляко и хвърляха ябълки в третия ден от протеста на земеделците край Пловдив

Буен огън и пушек предизвика запалването на слама в третия ден от протеста на земеделците от Пловдивско. Това стана в кръговото кръстовище на село Труд. Фермерите този път разляха мляко и хвърляха ябълки по земята.

"Така и ние ще изгорим, ако държавата не предприеме адекватна политика в земеделието", заяви зърнопроизводителят Борис Къцов от Съединение, след като драсна клечката. Той е категоричен, че няма да отстъпят, докато не бъдат удовлетворени исканията им. Настояват за по-големи субсидии, намаляване на ограниченията, борба с дъмпинга от други страни и съдействие от управляващите за намиране на нови пазари.

 
70-годишният производител на малини и къпини от Пловдив Иван Бакалов пък реши да действа по-щедро, като донесе част от продукцията си и почерпи с нея протестиращите.

"Заради ниските изкупни цени ни залежава стока от 200 тона. Имаме пазари във Великобритания и Германия, които може и да загубим заради вноса на евтина продукция от страни извън Европейския съюз", посочи Бакалов. Той призова държавата да се намеси и да помогне на дребните фермери.

 По-късно земеделците ще влязат отново в Пловдив с тежките си машини.