Запасите на Турция от газ в Черно море се оценяват на 500 млрд. до 1 трилион долара

Първоначално се планира от находището Сакария да се добиват 10 млн. куб. м синьо гориво на ден

Новини
16:30 - 24 Април 2023
1521
Запасите на Турция от газ в Черно море се оценяват на 500 млрд. до 1 трилион долара

Запасите от природен газ на Турция в находищата в Черно море се оценяват на 500 млрд. долара до 1 трилион долара, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Печалбите, които Турция ще има от черноморския газ, ще инвестираме в нашето бъдеще, заяви Ердоган на митинг в западния турски град Бурса.

Ще създадем семейна и младежка банка. Целта ни е да финансираме дейности, които ще укрепят семейната институция оттук нататък. Ще гарантираме, че домакините ще могат да се пенсионират, като покриват една трета от вноските си от въпросната банка, каза президентът.

На 20 април Ердоган участва в церемония, на която бе дадено начало на доставките на черноморски газ за Турция от находището в Сакария. Церемонията се състоя в газопреработвателния комплекс "Фильос" в окръг Зонгулдак.

Първоначално се планира от находището да се добиват 10 млн. куб. м газ на ден.

След като проектът достигне пълния си капацитет, или добив на до 60 млн. куб. м на ден, турските власти планират да покрият 30 на сто от нуждите на страната от природен газ.

Доказаните запаси от природен газ в Черно море на Турция в момента са около 710 милиарда кубически метра, което е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене за 35 години, заяви наскоро турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.