Запазва се напрежението между Сърбия и Косово

Хашим Тачи е готов на обединение с Албания заради ЕС

Политика
13:34 - 07 Юни 2019
1796
Запазва се напрежението между Сърбия и Косово

На 28 май сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово, предаде Танюг.


По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.

Междувременно косовската полиция съобщи, че се провежда операция на органите на реда и Полицейския инспекторат на Косово /ПИК/ по нареждане на Основния съд в Прищина за арест на няколко полицейски служители и граждани, заподозрени за организиране на престъпна група, предаде агенция Бета. При арестите полицията е срещнала въоръжена съпротива.

Операцията е предприета след няколкомесечно разследване от страна на Специалната прокуратура на Косово.
Според резултатите от разследването организирана престъпна група, включваща полицейски служители, се е занимавала с нелегална търговия със стоки, злоупотреба със служебно положение и даване на подкупи.
"Въпреки въоръжената съпротива в северната част на Косовска Митровица, полицейската операция продължава, включително арестите и обиските на няколко места, при които бе открито огнестрелно оръжие", съобщи косовската полиция.

 

Два дни по-късно Вучич заяви: "Нахлуването на полиция в Северно Косово и реакцията към случилото се на западните страни разрушиха доверието и партньорските отношения на Сърбия със Запада", заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия "Първа ТВ", предаде ТАСС.

"Това, което се случи във вторник в Северно Косово, премина някои граници. Струва ми се, че международната общност първоначално не разбра, че е била премината границата на търпението, сега това на някои места го разбират и питат: "А какво точно се е случило, след като тази граница е премината?"

Казва се, че трябва да се преминат десет стъпала, за да бъде загубено доверието, но това, което се случи, бе стъпването не на десетото, а на дванадесетото стъпало, при което албанците разрушиха доверието ни", каза Вучич.

"Проблемът не се състои в последиците от инцидента, а проблемът е свързан с живота на 28 души и още по-големият проблем се състои в разрушаването на вярата в партньорските отношения със западната част на международната общност по въпроса за Косово", добави президентът.

В същото време, косовският президент Хашим Тачи, след като беше поричцан от ЕС за действията на страната му, заяви: „Ако ЕС продължи да изолира Косово, ще бъде разгледана възможността  за институционални действия или реферандум за обединение с Албания, като включим Прешево, Медведжа и Буяновац. Ако Европейския съюз не иска да приеме две албански държави с две знамена, нека приеме само едно знаме”.

Хашим Тачи

 

Идеята за поправяне на „историческата неправда с обединение на Прешево, Буяновац и Медведжа с Косово никога не е била по-близко, отколкото е сега”, допълни той, визирайки трите общини с албанско население в границите на Южна Сърбия. По думите му поведението на ЕС спрямо Косово показва, че е дошло време да се обмисли сериозно предприемането на институционални стъпки за национално обединение.

 

Освен това Сърбия и Босна и Херцеговина планират да въведат контрамита срещу Косово, ако страната не премахне дискриминационните вносни мита преди следващата среща на върха на Западните Балкани, която ще се проведе в Париж на 1 юли.

"Босна и Херцеговина е доставила на Косово стоки за 27 млн. eвро по-малко в сравнение със същия период на миналата година, което е намаление със 97%", каза Мирко Шарович, заместник-председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина и министър на външната търговия и икономическите отношения.
Сърбия също беше засегната от тарифите: износът за Косово е спаднал с 189.5 млн. евро, или 80%. И Сърбия, и Босна и Херцеговина смятат, че косовските граждани страдат от митата, тъй като цените на дребно в младата държава са се увеличили с 5.3%, откакто бяха въведени за първи път миналата година. Външнотърговският дефицит на страната се е увеличил с 5.4%.

На 21 ноември, 2018 г. Косово наложи 100% мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. По този повод Вучич проведе извънредни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната.

След това министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич пък заяви, че подобно решение на Косово е погрешно и унищожава Споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия.