Заплахата от санкции принуди датска компания да се оттегли от „Северен поток 2“

Актуални новини
13:24 - 14 Януари 2021
1862
Заплахата от санкции принуди датска компания да се оттегли от „Северен поток 2“

Преди анонсираното за 14-15 януари публикуване на поредния списък с европейски компании, които ще бъдат обект на нови санкции от САЩ за участие в строителството на газопровода „Северен поток-2“, още една компания отказа да участва в завършването на проекта. Както съобщава Politiken, датската консултантска инженерна компания Rambøll напуска проекта на последния етап от строителните работи.

На 13 януари, позовавайки се на собствени източници, Reuters писа, че Държавният департамент на САЩ вече е информирал европейските компании за риска да попаднат под новите санкции, припомня informnapalm.org/bg. Съобщава се, че новият списък може да включва компании, участващи в надзора на проекта, застраховането му и изграждането на подводния тръбопровод. Коментира се възможността под санкциите на САЩ да попадне швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group.

На 11 януари 2021 г. Министерство на финансите на САЩ, във връзка контрола на чуждестранните активи, въведе допълнителни санкции срещу 7 лица и 4 субекта, явяващи се част от свързана с Руската Федерация мрежа за чуждестранно влияние, опитала да се намеси в изборите в САЩ в интерес на РФ.  В санкционния списък попадна и депутатът от управляващата партия „Слуга на народа“ Александър Дубински.

В началото на август 2020 година InformNapalm публикува задълбочено OSINT-разследване за агентите на руско влияние в управленските среди на Украйна.