Заплахата за данъчно „изтръгване“ от печалбите даде резултат във Франция

Компаниите за производство и търговия с хранителни продукти се съгласиха да предоговорят цените

Новини
16:37 - 17 Май 2023
2249
Заплахата за данъчно „изтръгване“ от печалбите даде резултат във Франция

Френската хранителна индустрия се е съгласила да възобнови преговорите с търговците на дребно по-рано, заяви днес финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Това се случва, след като той засили натиска върху големите компании за хранителни стоки да намалят цените.

"Това е отлична новина за потребителите, тъй като означава, че цените ще бъдат предоговорени към понижение, което ще спомогне да се прекъсне инфлационната спирала", каза Льо Мер пред медиите след среща с представители на производителите на хранителни стоки.

Въпреки спада на цените на суровините на глобалните пазари цените на хранителните стоки във Франция са скочили с над 15 на сто през последните месеци, въпреки че компаниите за хранителни стоки и търговците на дребно са се споразумели за средно годишно увеличение от 10 на сто през март.

Миналата седмица френският финансов министър заплаши, че ще използва данъчни мерки, за да "изтръгне" обратно това, което описва като неоправдани печалби

на хранителната промишленост, ако компаниите от отрасъла не се съгласят на преговори за високите цени.

Брюно Льо Мер заяви днес, че преговорите ще се проведат преди края на месеца, което означава, че потребителите могат да стана свидетели на по-ниски цени на пастата през лятото, като се има предвид поевтиняването на пшеницата.