Заплахите пред България: Мигранти и кибер тероризъм

Актуални новини
21:09 - 01 Юли 2020
2173
Заплахите пред България: Мигранти и кибер тероризъм

Най-непосредствените рискове за сигурността на България са кибер и информационните. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ първият представител на България в НАТО, след приемането ни в Алианса ген. Съби Събев. По думите му рисковете пред страната ни са доста.

„Не трябва да се подценяват и мигрантските рискове, макар че към момента са затихнали, но не можем да ги игнорираме напълно. Не се знае при ескалация на военните действия в Сирия и в Либия дали няма да тръгне пореден мигрантски поток към Балканите, а респективно и към нашата страна.

Не трябва да се игнорира и терористичния риск, който макар и в момента у нас да не е изявен, при едни мигрантски потоци той във всички случаи ще нарасне от външни лица, които могат да преминат нашата страна и да развиват определена терористична дейност. Бих посочил и разузнавателните рискове, които също са постоянни, като на моменти те ескалират и в заплаха“, отбеляза той.

Според ген. Съби Събев ДАНС се активира през последните години и дава резултати. Непосредствени се очертават и пандемичните рискове, които в момента у нас прераснаха в пандемична заплаха, добави той.