Заплашиха френски депутати с обезглавяване

Едно от нападенията бе срещу депутата Паскал Боа, чийто личен гараж бе опожарен

ЕС
11:46 - 04 Януари 2022
2109
Заплашиха френски депутати с обезглавяване

Докато Парламентът на Франция е зает да обсъжда нов законопроект за преобразуването на здравния пропуск във ваксинационен сертификат, над 10 депутати от мнозинството се оплакаха от сплашване, различни заплахи и опити за нападения през последните дни, съобщи АФП.

През последните седмици заплахите срещу депутати от партията на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“ са включвали подпалени гаражи и автомобили, заплашителни съобщения и дори такива с обещания за обезглавяване.

Според Льо Монд в основата на тези тревожни инциденти е обсъжданият от депутатите законопроект за превръщането на здравния пропуск във ваксинационен и като цяло здравната политика на правителството, която поставя депутатското мнозинство "на прицела на общественото недоволство".

По тази причина на заседанието на парламента в понеделник, 3 януари, министърът на здравеопазването Оливие Веран се появи, за да защити законопроекта и да обяви своята „непоколебима подкрепа за народните избраници“.

Дамиен Абад, председателят на групата на републиканците (LR), също осъди на пресконференция "заплахите към депутати" и напомни, че те са свободни да гласуват както преценят.

Едно от нападенията бе срещу депутата от мнозинството Паскал Боа, чийто личен гараж бе опожарен на 29 декември, а на фасадата на дома му бяха изписани враждебни надписи, свързани с ваксинационните сертификати. Същевременно депутатката Агнес Фирмин Льо Бодо се оплака от заплаха за обезглавяване, изпратена в имейл. Тя сподели част от нея в Туитър, но обяви, че „никакви заплахи не могат да й диктуват как да гласува“.

Част от другите депутати, оплакали се от заплахи, са Бертран Сор (получил заплахи във Facebook), Еруан Баланан (смъртни заплахи по имейл, изпратени от хора, определили се като противници на ковид ваксините), Наима Мучу (получила съобщение, че "ще получи куршумите, които заслужава").