Заплатите на мениджърите на големи американски компании растат все по-бързо

През 2023 г. един мениджър е получавал средно 196 пъти средното възнаграждение неговата компания

Новини
12:49 - 17 Юни 2024
2438

Заплатите на мениджърите на големи американски компании се увеличават много по-бързо от средните възнаграждения, тласкани нагоре от текущите цени на акциите и повишената прозрачност, предаде Франс прес.

Между 2017 и 2023 година средното възнаграждение на мениджър на компания, включена в индекса Стандард енд Пуърс 500, който обединява 500 от най-големите американски дружества, се е увеличило с близо 40 на сто, според консултантската компания "Екуилар" (Equilar), до 16,3 милиона долара. За сравнение, средната стойност на възнагражденията на служителите в САЩ е нараснала със само 27 на сто.

През 2021 и 2022 година серия от неуспехи удари няколко големи компании на Уолстрийт, между които "Старбъкс" (Starbucks), "Джей Пи Морган чейс" (JPMorgan Chase), "Интел" (Intel) и "Дженерал Електрик" (General Electric).

"Акционерите са склонни да гласуват против плановете след лошо представяне на компанията или цените на акциите", казва Кевин Мърфи, професор в Университета на Южна Калифорния, и експерт по възнагражденията на изпълнителните директори.

Пандемията от коронавирус сериозно разтърси икономиката и финансовите пазари. 

Законът "Дод-Франк", появил се вследствие на финансовата криза от 2008 година, изисква компаниите, регистрирани на фондовата борса, да подлагат възнаграждението на своите ръководители на гласуване от акционерите поне веднъж на всеки три години -  разпоредба, наречена "Кажи за заплащането" ("Say on Pay").

Гласуването е само консултативно, но в случай на отказ по-голямата част от бордовете на директорите се отказват и променят пакета.

"Кажи за заплащането" въведе прозрачност в света на бизнеса, което "изостави лошите практики". От тази гледна точка, мисля, че нещата са много по-добри", посочва Роузана Лендис Уийвър от асоциацията за защита на акционерите "Ес ю соу" (As You Sow).

Законът "Дод-Франк" също така изисква компаниите да публикуват съотношението между възнаграждението на главния изпълнителен директор и средната заплата в компанията.

През 2023 година един мениджър е получавал средно 196 пъти средната заплата в неговата компания,

в сравнение с разликата от 158 пъти пет години по-рано, според "Екуилар".

Според проучване, публикувано тази седмица от университета Бентли в партньорство с института "Галъп", 82 на сто от американците смятат, че е "донякъде" или "изключително" важно "да се избегне изключително голяма между заплатите на шефовете и служителите на средно ниво".

"Това е чувствителна тема", казва Кристина Миник, професор по финанси в университета Бентли. "Високите заплати могат да привлекат най-добрите хора, но те също могат да се възприемат като прекомерни."

Привържениците на ограничаването на възнагражденията на мениджърите обаче не намират отзвук сред широката общественост.

Законопроектите, внесени през последните месеци от Александрия Окасио-Кортес и Бърни Сандърс, две водещи фигури на американската политическа левица, остават блокирани в Камарата на представителите.

"Кажи за заплащането" насърчи много компании да се обърнат към специализирани консултантски фирми и да използват показатели, за да сравняват плановете си с тези на останалата част от пазара.