Започна дебатът в ЕП за България (НА ЖИВО)

Общество
20:44 - 05 Октомври 2020
4467
Започна дебатът в ЕП за България (НА ЖИВО)

Европарламентът започва безпрецедентен дебат за ситуацията в България. Либералите, левицата и зелените са настроени да подкрепят критичната за страната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга и се подкрепят гражданските протести срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

За първи път ще бъде гласувана резолюция за България, като вотът се очаква в четвъртък.

Комисарите Дидие Рейндърс и Вера Йоурова ще представят позицията на Еврокомисията по време на дебата в ЕП. От страна на германското председателство и държавите членки ще участва германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Българските евродепутати, които ще направят изкавания на дебата са Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ЕНП, Илхан Кючюк (Обнови Европа) Елена Йончева (Социалисти и демократи).

Събитията на сесията на ЕП бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември. Миналата седмица Евркомисията публикува първите доклади за върховенството на закона във всички държави членки.

Ден по-късно комисията LIBE на ЕП oдобри проекторезолюция “за значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите” в България. Именно този проект за резолюция, изготвен от шефа на LIBE Хуан Агилар, след отразяване на внесените промени, ще бъде гласуван в четвъртък. В документа се казва, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

Преди началото на дебата проф. Велислав Минеков от “Отровното трио” заедно с други българи ще говори пред Европарламента.

Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет. Уточнява се, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.