Започна делото за касиране на изборите в Бургас по жалбата на Бачийски

Политика
16:39 - 13 Ноември 2023
2404
Започна делото за касиране на изборите в Бургас по жалбата на Бачийски

Историческото дело за касиране на изборите за общински съветници в Бургас започна преди минути. Призовани като заинтересовани лица в Административния съд са всички новоизбрани общински съветници, както и жалбоподателите Константин Бачийски и Бисер Русимов. Според Бачийски, сред осемте хиляди невалидни бюлетини в Бургас има и гласове за неговата листа и са „смачкани” от членовете на секционните комисии.

По тази причина той настоява за повторно преброяване на гласовете.

Дали ще се стигне до такова, ще реши Административният съд, след като изслуша всички становища по производството. Голяма част от новите съветници в момента са представлявани от адвокати, които имат своя позиция по казуса.

Опит да влезе в делото прави и Ивайло Дражев, който бе кандидат за кмет и водач на листа. При всички положения следващите 4-5 часа ще се превърнат в безкраен водевил преди съдът да вземе решение дали ще отвори чувалите на 339-е секции в Бургас за повторно преброяване. Ако го стори, това ще е безпрецедентно и на практика в следващите 7 до 9 месеца съдиите и цял отбор от адвокати ще разглеждат под лупа изборните книжа.

Според адвокати от Общинския съвет на Бургас, жалбата на Бачийски ще бъде отхвърлена, защото до повторно преброяване се стигало само в случаи, в които има особено мнение на членове на СИК или ОИК. А тук такова няма. В допълнение ПП СЕК са имали застъпници по секциите, за които също няма данни да са предявили възражения за изборния резултат.

Все пак не се изключва вероятността пробно да се отворят чувалите от една или две секции, за да се види дали и в каква степен има нарушения, съобщава Флагман.