Започна преброяването в Северна Македония

Националната статистика не разполага с базова информация за цяло едно поколение

Новини
17:20 - 05 Септември 2021
1928
Започна преброяването в Северна Македония

В Република Северна Македония тази сутрин започна първото от 20 години преброяване на населението.

То ще продължи до 30 септември и е от изключително значение за бъдещето на страната, която трябва да докаже, че  гарантирана свобода на волеизвялението на всеки един от нейните граждани. 

Преброяването трябваше да проведе през април, но беше отложено заради пандемията. Тази сутрин то започна в 8 часа, а страната е разделена на 50 преброителни района. Последното прпеброяване в Република Северна Македония е правено през 2002 година.

Това означава, че националната статистика на практика не разполага с базова информация за цяло едно поколение. 

Причините такова да липсва през последните години са по-скоро политически. Ключов момент е колко души ще се самоопределят като албанци. Причина за това са част от правата, които се гарантират на етническите малцинства. 

Според Охридското мирно споразумение ако едно от тях съставлява повече от 20% от общия брой на населението, то например неговият език трябва да бъде добавен към списъка с официалните за държавата.

Увеличената емиграция кара някои да прогнозират, че този път албанците може да се окажат по-малко от 20 на сто. Други пък се опасяват, че могат да се окажат много повече от очакваното. В интервю за радио "Свободна Европа" президентът Стево Пендаровски заяви, че преброяването само по етническа принадлежност трябва да остане в историята.

През последните месеци от българска страна неведнъж се поставя въпросът за отношението към гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи. Имаше серия от вандалски прояви срещу български символи. Според последното преброяване от 2002 г. като етнически българи са се самоопределили 1417 граждани на Северна Македония. Десетки хиляди обаче имат български паспорти, които са получили след като декларират, че имат български корени.