Започна разпоредителното заседание по делото за смъртта на Ани и Явор

Новини
14:02 - 19 Юни 2024
1431
Започна разпоредителното заседание по делото за смъртта на Ани и Явор

В Софийския градски съд започна разпоредителното заседание по делото за катастрофата в София, при която загинаха Ани и Явор. Подсъдим за случая е Адриан Антонов, който е с наложена мярка „подписка“.

Инцидентът се случи на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч), не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Милчева (24) и Явор Стоянов (23). Така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци. 

Преди заседанието близките на Явор и Ани, както и граждани се събраха пред сградата на съда с искане за справедливост.

Искаме справедливост, ако сме правова държава, би трябвало да има рестрикции към извършителите на престъпления. Събрали сме се да бъдем чути и по някакъв начин да провокираме промяна, коментира пред медиите Анна Стоянова, майката на Явор.

Десислава Малчева, която е майка на Ани, заяви, че присъдите са ясен знак към цялото общество и те трябва да бъдат такива, че да бъдат превенция, за да не се случват подобни трагедии. Тя посочи, че настояват за максимално справедлива присъда.

По съкратената процедура ще се разглежда делото срещу Адриан Антонов, обвинен за смъртта на Яни и Явор на бул. Сливници в София.

Младежът, който помете двойката на 8 май миналата година, се изправи пред съда. На днешното разпоредително заседание той поиска делото срещу него да се разгледа по съкратеното производство. Това ще намали размера на присъдата му.

Обвинението е за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. В момента той е с мярка "подписка" и забрана да напуска страната, както и с отнета шофьорска книжка.