Започна разследване на пожара и експлозиите край Гара Елин Пелин

Новини
11:02 - 26 Юли 2024
1122
Започна разследване на пожара и експлозиите край Гара Елин Пелин

Софийската окръжна прокуратура ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин. С постановление на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи веднага са изпратени на местопроизшествието. Извършени са разпити на свидетели.

Досъдебното производство е образувано с първо действие по разследването – разпит на свидетел, за това, че в складова база в с. Гара Елин Пелин при извършване на трудова дейност, представляваща източник на повишена опасност, е възникнал тежък инцидент с пострадали.

Екип на НСлС има готовност да започне оглед, незабавно след като приключат действията на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и няма опасност от нови взривове. Тази сутрин започна оглед на логистичната база на голяма верига хранителни магазини, в която в четвъртък вечерта възникна последващ пожар.

По досъдебното производство предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, при които ще се проверява и дали са спазени условията за съхранение и за работа с взривни вещества и други. Обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия.