Започна разследване за убитата мечка в Националния парк „Централен Балкан“

До този момент има един заподозрян

Актуални новини
10:10 - 03 Септември 2024
1048
Започна разследване за убитата мечка в Националния парк „Централен Балкан“

Служители на Националния парк „Централен Балкан“ откриха труп на убита мечка. Животното е от защитен вид, който е застрашен от изчезване. Убийството на кафява мечка е престъпление според наказателния кодекс. За посегателството, което се е случило в района на Троян, съобщиха от ръководството на парка и заявиха, че вече се води разследване. 

Започнато е разследване от прокуратурата. Има заподозрян мъж, забелязан в района на убийството. Неговият имот е претърсен. В него са открити много трофеи на животни, които са незаконни. Спрямо Закона за защита на биоразнообразието на извършителя може да бъде наложена глоба от 25 000 лева и лишаване от свобода до 20 години.

Д-р Стефка Димитрова е извършила аутопсията на мечката късно същата вечер. „Това е престъпление, което е ужасяващо. Дивите животни са видове, които трябва да пазим, не да убиваме. Те регулират всички популации в нашата природа. Тя се води застрашен вид”, каза тя.

„Изстрелът е бил фатален. Имаме надежда, че може да се открие извършителят. Екземплярът е мъжка млада мечка, която най-вероятно е преминавала през мястото”, добави д-р Димитрова.