Започна се! Избиват по 4000 прасета на ден в с. Брестак

Актуални новини
15:11 - 13 Януари 2020
2709
Започна се! Избиват по 4000 прасета на ден в с. Брестак

От днес започва евтаназирането на първите животни в свинекомплекса във варненското село Брестак, където през миналата седмица откриха африканска чума, предаде репортер на Радио"Фокус" - Варна.

Това съобщиха на пресконференция в морския град областният управител Стоян Пасев ид-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните. Очаква се близо 40-те хиляди прасета в животновъдната ферма да бъдат умъртвени за срок от около 10-14 дни, т.е., по около 4000 животни на ден.

Труповете на животните обаче ще бъдат загробени в друг терен, различен от първоначално предвидения. По думите на областния управител, при изкопните дейности за подготовката на първия в събота, работниците са попаднали на скала, а в близост има и газопровод. Това е наложило в спешен порядък да се избере нов терен, също в непосредствена близост да свинекомплекса. Той е на площ от над 350 декара и е държавна собственост. Приблизително 30 декара от него представляват горски фонд и сечище, поради което не се налага засягане на земеделски земи, мери и пасища.

Според Стоян Пасев спешно в събота от Басейновата дирекция в Плевен са издали становище, че новият терен е подходящ за целта и прокопаването на траншеите е започнало още на следващия ден.

Все още не е ясен механизмът на проникване на заразата в животновъдния обект, коментира д-р Чобанов от БАБХ. Дали има връзката с констатирания случай в обект на същата фирма в село Никола Козлево тепърва ще се установява.