Започна ваксинирането на учителите в София (НА ЖИВО)

Над 5000 преподаватели са пожелали да се имунизират, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова

Общество
08:53 - 02 Февруари 2021
2781
Започна ваксинирането на учителите в София (НА ЖИВО)

Започва поставянето на ваксини на учителите и непедагогическия персонал от училищата и детските градини в София.

Ваксинирането ще се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред СРЗИ.

„Над 5000 учители и помощници са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Това са малко над 20%. Надявам се този процент да нараства с напредването на ваксинирането, както е в домовете за възрастни хора“.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг за началото на имунизационната кампания сред училищния персонал.

Ваксинацията на учителите е започнала в понеделник и вече са имунизирани 162 души. Общо в 15 болници и медицински центрове има кабинети за ваксиниране, като при необходимост ще се разкрият още такива в ДКЦ-тата, съобщи Фандъкова.

"До момента в София са получени близо 25 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а от тази на "Модерна" - 4800 дози", съобщи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента в София се довършва и първата фаза на имунизацията, която обхваща фармацевти, стоматолози и болничен персонал.

"Внимателно разпределяме ваксините, защото знаете, че те са с особен температурен режим и трябва много бързо да бъдат приложени в определен времеви период", зави Пенчев, който призова учителите да спазват стриктно графика за имунизация, за да не се стига до изгубване на дози.