Започнаха срещите за служебен премиер

Желязков си тръгна от страничен вход

Актуални новини
13:13 - 28 Март 2024
1168
Започнаха срещите за служебен премиер

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.


Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. По-късно Желязков си тръгна от страничен вход.


За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като парламентарнта група на "Има такъв народ" получи и върна веднага неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

 

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.
Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.