Започва имунизация с ваксината на "Янсен"

Няма проблем с количеството на инжекциите на "Пфайзер", увери Ангел Кунчев

Топ
15:30 - 26 Април 2021
3106
Започва имунизация с ваксината на "Янсен"

Започваме имунизяцията с ваксината на Janssen ("Янсен), подразделение на американския фармацевтичен гигант "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson). Тази новина обяви шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред журналисти.

Не би трябвало да има проблем с количеството на инжекциите, по-сериозен е проблемът да убедим хората да се ваксинират, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. 

"Нашето решение е да се използва ваксината на „Янсен“, очакваме още една доставка и ще се разпредели в празничния период. Ваксината на "Янсен" ще се използва. Част от нея ще бъде насочена към туризма. Ще използваме, че тя е едонодозова. Тя ще бъде слагана на специфични групи като ромското население, които по-трудно могат да бъдат осигурени за втора игла", каза Кунчев.

Стана ясно, че по време на празничните дни ще работят 26 имунизационни пункта. "Всеки, който желае може да се насочи. Ще може да ваксинират с „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, информира Кунчев. Той се обяви за нова имунизационна кампания, като вземем пример от страни като Израел.

Има препоръка за повишено внимание при имунизация с Астра Зенека, особено при хора, които са имали инцидент в миналото, призна инфекционистът.  

На въпрос има ли достатъчно количество от дозите на "Пфайзер", Кунчев обясни, че не може да предрича интереса на желаещите в празничните дни, но обясни, че всички директори на РЗИ знаят, че трябва да осигурят нужните количества.

От началото на май количеството на "Пфайзер"се удвоява, юни се учетворява, стана ясно от изявленията на Кунчев и Кирилов. Голямо количество от ваксините ще се насочват към личните лекари, увери държавният здравен инспектор. Следващата седмица се очакват 270 000 дози ваксини на Пфайзер, а в края на мая - 410 000 дози.