Започва проектирането на Терминал 3 на летище София

Очаква се той да е готов до 2030 г.

Икономика
09:20 - 27 Април 2023
1662
Започва проектирането на Терминал 3 на летище София

Работата по проектирането на Терминал 3 на летище София вече започна. Очаква се той да е готов до 2030. Това заяви в "Денят започва" комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров.

"Готови сме с концептуален проект. След няколко седмици ще го покажем на публиката. Ние проектираме и специална зала за събития. Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището. Строителството ще започне в края на 2026 – началото на 2027 г.", обясни Бъчваров.
Бъчваров допълни, че пътникопотокът расте, но трафикът не е достигнал нивата от 2019 г.

„Ако 2019 г. беше предпандемичен бенчмарк, той все още не е достигнат. За първите няколко месеца на 2023 г. данните се колебаят от преди пандемичните нива. В началото, когато бяха платени на държавата 660 млн. лв., това влече след себе си и поредица от загуби. Първите две години са свързани с финансови загуби заради това първоначално плащане и стратегическото решение никой да не бъде уволняван на летището. Тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани през следващите години. Ще бъдат компенсирани с увеличаване на приходите и намаляване на разходите или с по-качествено управление“, коментира Бъчваров.
Той подчерта, че цените на билетите неизбежно ще растат. И билетите по 9,99 евро в следващите две-три години ще са безвъзвратно забравени.