Започва срещата на върха на НАТО

Лидерите на НАТО са в Литва на решаваща среща

Актуални новини
12:03 - 11 Юли 2023 (обновена)
730
Започва срещата на върха на НАТО

Лидерите на НАТО са в Литва на решаваща среща на върха, която може да определи посоката на войната в Украйна и бъдещето на Западния алианс. Би Би Си коментира,че 31-те съюзници се надяват да покажат на Русия, че са решени да подкрепят Украйна във военно отношение в дългосрочен план.

Те пристигат с добре дошъл стимул, след като Турция оттегли възраженията си срещу присъединяването на Швеция към алианса.

Но все още има разногласия относно това какво да се каже за амбициите на самата Украйна за бъдещо членство.

Смята се, че някои съюзници ще обещаят на Киев нови гаранции за сигурност, предназначени да възпрат бъдеща руска агресия. Те ще обсъдят и предоставянето на повече оръжия и боеприпаси.

По въпроса за членството украинският президент Володимир Зеленски иска НАТО да заяви, че Украйна може да се присъедини възможно най-скоро след приключването на бойните действия, като изрично посочи как и кога може да се постигне това.

Някои държави от НАТО обаче не са склонни да отидат твърде далеч, тъй като се опасяват, че обещанието за почти автоматично членство може да стимулира Русия както да ескалира, така и да проточи войната.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че не е взето окончателно решение за езика на заключителното комюнике, но добави: "Абсолютно съм сигурен, че ще имаме единство и силно послание по отношение на Украйна."

Но след разговори късно вечерта в понеделник той обяви, че Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Новината беше приветствана от САЩ и Германия, както и от самата Швеция.