Започват подмяната на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства в София

При мръсен въздух още на първия ден пускат зелен билет за градския транспорт

Новини
16:51 - 25 Юли 2019
1949
Започват подмяната на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства в София

Столичният общински съвет прие доклада на кмета Йорданка Фандъкова за програма, с която ще се поставят пречистващи филтри на комините на сгради, отоплявани с твърдо битово гориво. Това е поредната стъпка в битката със замърсяването на въздуха в София.

Програмата е 3-годишна и ще се финансира от бюджета на Столична община, обясни кметът Йорданка Фандъкова. До 2023 година ще са поставят над 2000 пречистващи филтри. С пилотна програма в район "Красна поляна" ефективността бе доказана, а пречистването от вредни емисии е до 80%.

Първите 150 екологични филтри ще се поставят до края на годината в районите "Красна поляна" и "Слатина", а това ще струва на общината около 500 000 лв., уточни Фандъкова.

В програмата се включват домакинства, които не са попаднали в проекта за подмяна на отоплителната система. Той е финасиран с евросредства 20 000 семейства в София ще получат екологични отоплителни инсталации, които ще заменят печките на дърва и въглища.

Неоспорим факт е, че основен замърсител на въздуха в София е твърдото битово гориво.

"По наше предложение НС направи промени в закона за качеството на въздуха и се направи наредба за регламентиране на стандартите за качеството на въглищата и дървата за съдържание на сяра и пепел. Този документ е публикуван и предстои обществено обсъждане", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Другата мярка, която бе одобрена от СОС е въвеждането на зелен билет от 1 лв. за градския транспорт още след първия ден на установяване на замърсяване на въздуха.

Досега това ставаше след втория ден, което обезсмисляне прилагането на краткосрочната мярка. При прогноза за замърсяване на въздуха в София на следващия ден веднага гражданите ще пътуват със зелен билет.