Започват полети на организирани руски туристи до Кипър

Първите почивки на острова през август са в хотели в курортите в района на Агия Напа

Новини
07:45 - 03 Август 2022
2587
Започват полети на организирани руски туристи до Кипър

Първите полети на организирани руски туристи до Кипър започват днес. Те са индиректни, през трета страна, и по този начин, според източници в Никозия, не се нарушават санкциите на ЕС срещу Русия, наложили забрана за полети на руски самолети във въздушното пространство на държавите-членки.

Пет пъти седмично от днес до края на октомври авиокомпаниите "Аерофлот" и кипърските авиолинии (Cyprus Airways) ще осъществяват връзка по маршрута Москва – Ларнака с прекачване в столицата на Армения Ереван.

Комбинираният полет е включен в туристическите пакети за отдих в Кипър, съобщават от руския туроператор, който ги предлага.

Първите обявени от него почивки на острова през август са в хотели в курортите в района на Агия Напа, на югоизточното крайбрежие, и в Пафос, на западния бряг.

Новото развитие е положителна стъпка за туристическата индустрия на Кипър, макар че броят туристи ще е незначителен и няма да окаже съществен ефект, смятат в Кипърската хотелиерска асоциация.

Заради европейските санкции тази година на острова няма да пристигнат очакваните около 800 000 руски туристи, обяви по-рано туристическото министерство.

Курортният район на Агия Напа е най-силно засегнат от липсата им, тъй като работеше изключително с руски групи. Въпреки това, по данни на регионалната хотелиерска асоциация, заетостта в хотелите през юли е достигнала 80% и се очаква да нарасне през август.