Започват проверки за палене на огън в Природен парк „Витоша“

Общество
11:40 - 29 Юли 2023
1853
Започват проверки за палене на огън в Природен парк „Витоша“

Проверки за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк „Витоша“ започват инспектори от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН), представители на Регионалната дирекция по горите – София и служители на парка. 

Пред журналисти Николай Нанов от столичната пожарна заяви, че при проверките се осъществява контрол за спазване правилата по Закона за горите и наредбата за опазване на горския фонд. При констатирано нарушение, се издават административни актове, като глобата за нерегламентинтирано палене на огън може да достигне до 500 лв., посочи Нанов. 

Той добави, че са изготвени графици за проверки по време на целия пожароопасен сезон.

Ежегодно ръководствата на регионалните дирекции по горите и областните управители издават заповед за откриване на пожароопасния сезон, по време на който е забранено паленето на открит огън, припомни Нанов.

Обикновено причините за пожари са свързани с човешка небрежност. Много често се натъкваме на неизгасени фасове, още по-модерно сега е използването на нерегламентиран открит огън чрез барбекюта, които към момента на пожароопасния сезон са забранени, заяви Нанов. Друга причина за възникването на пожари е свързана с паленето на отпадъци и почистването на земеделски земи, посочи експертът.

По думите му най-голяма опасност от възникване на пожари в момента има в Природен парк „Витоша“, в планините Люлин и Плана, както и в по южните склонове на Стара планина.