Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Украйна
11:13 - 28 Ноември 2022
1671
Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Запорожката атомна електроцентрала остава под руски контрол. Това заяви назначената от Русия администрация на окупирания град Енерходар, след като високопоставен украински служител предположи, че руските сили се готвят да напуснат, съобщава Ройтерс.

Медиите активно разпространяват фалшиви новини, че Русия уж планира да се изтегли от Енерходар и да напусне атомната централа. Тази информация не е вярна, обяви подкрепяната от Русия администрация в канала си в Telegram.

Ръководителят на украинската държавна агенция за ядрена енергия каза миналата седмица, че има признаци, че руските сили може да се готвят да напуснат огромната атомна електроцентрала в Запорожие, която те превзеха през март скоро след нахлуването си.

Много от работниците на Запорожката АЕЦ живеят в близкия град Енерходар, който е под руска окупация от първите дни на инвазията.

Руският президент Владимир Путин предприе през септември анексиране на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожки региони на Украйна, където неговите сили претендират за частичен контрол в ход, определен от Киев и западните му съюзници като незаконен.