Запорожката АЕЦ остава в пряка опасност

Украйна
08:57 - 27 Август 2022
3114
Запорожката АЕЦ остава в пряка опасност

Всеки ден Украйна и нейните партньори полагат всички усилия, за да гарантират безопасността на Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ). Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

"Украинските дипломати и нашите партньори продължават ежедневната борба за безопасността на Запорожката АЕЦ. Днес искам да благодаря на всички онези, които мобилизират световния отговор на руския ядрен шантаж, както и на всички наши ядрени инженери, енергетици, чиято професионална компетентност сега буквално спасява и Украйна, и Европа, когато се противопоставят на ефектите от руският терор в завода", каза Зеленски.

По думите му, ситуацията в Запорожката АЕЦ остава опасна. Всяко по-нататъшно прекъсване на връзката с електрическата мрежа може отново да го остави на крачка от катастрофа.

Президентът на Украйна подчерта важността мисията на МААЕ да пристигне в Запорожката АЕЦ възможно най-скоро. Той също така подчерта необходимостта от изтегляне на руските войски от територията на завода.

МААЕ иска да посети района до 5 септември.