Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди

Украйна
11:19 - 03 Ноември 2022
1297
Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Ядрената електроцентрала "Запорожие" отново е изключена от от електропреносната мрежа след руски обстрел. Според украинският оператор "Енергоатом" останалите електропроводи за високо напрежение линиите са били засегнати и повредени от руски обстрел.

Електроцентралата вече се захранва само от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са достатъчни за 15 дни.

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на руската инвазия в Украйна е окупирана от руски войски, но се експлоатира от украински работници.

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се обвиняват за това.

През септември ядрената централа бе посетена и от служители на МААЕ, обезпокоени от ситуацията по сигурност. Тогава започнаха и преговори с посредничеството на шефа на международната агенция Рафаел Гроси за създаване на зона за сигурност около централата. В последните седмици няма информация за техния ход, след като Гроси съобщи за малки успешни стъпки.

И в момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който проверява два обекта по повод твърденията на Русия за създаване и евентуално използване на "мръсна бомба".