Заради 1,53 промила осъдиха зам.-областния управител на Монтана

Цветко Цветков шофирал пиян, но не се признава за виновен

Новини
21:32 - 19 Април 2021
2841
Заради 1,53 промила осъдиха зам.-областния управител на Монтана

Зам.-областният управител на Монтана Цветко Цветков е осъден на първа инстанция заради шофиране след употреба на алкохол.

Висшият чиновник с ранг на зам.-министър е хванат зад волана на колата си с 1,53 промила алкохол в кръвта на 19 октомври 2019 г., пише в присъдата на Софийския градски съд, която е от 5 март т.г. и може да се обжалва. Той е наказан с година и половина “лишаване от свобода”, отложена за срок от три години, и 1000 лв. глоба. Освен това няма да може да шофира 2 г.

Зам.-областният управител е спрян от пътни полицаи в 1 ч след полунощ на кръстовище в Монтана, а тестът с дрегер отчел 1,53-те промила, което е престъпление по Наказателния кодекс. Въпреки инцидента оттогава Цветков не е напускал поста си, но и законът не го задължава за това до окончателна присъда.

“Обжалвам присъдата. Следват апелативна и върховна инстанция. Не искам да коментирам делото, преди да е свършило”, каза Цветко Цветков пред “24 часа”.

Според него причината дрегерът да отчете 1,5 промила е лекарство, което пие, за да свикне сърцето му с поставения стент след прекаран инфаркт.

“Самото лекарство съдържа алкохол. Разби ми венците. Бях използвал и елодрил, което е вода за уста. Представих се на момчетата от полицията и те ме накараха да духна в дрегера. Мисля, че не беше правилно поставен. Те отчетоха 1,52 промила”, разказва зам.областният управител за нощта на проверката. Делото срещу него е в Софийския градски съд, където се явяват висшите държавни чиновници.

Цветко Цветков е зам.-областен управител от 2017 г. Влиза в държавната администрация от квотата на “Атака”, които бяха част от коалиционния партньор на ГЕРБ “Обединени патриоти”. Цветков е сред учредителите на партията в Монтана, бил е и общински съветник.