Заради 19 000 дела „Джонсън енд Джонсън” спира бебешката пудра с талк

Търговците на дребно в САЩ и Канада ще продължат да продават наличните количества

Новини
14:55 - 20 Май 2020
3988
Заради 19 000 дела „Джонсън енд Джонсън” спира бебешката пудра с талк

Американската корпорация "Джонсън енд Джонсън" (Johnson&Johnson) обяви, че ще спре да продава съдържащата талк бебешка пудра в САЩ и Канада, съобщава БТА

Конгломератът в сферата на козметиката каза, че ще спре постепенно продажбите на продукта през идните месеци, но търговците на дребно ще продължат да продават наличните си количества.

Срещу "Джонсън енд Джонсън" са заведени 19 400 дела, в които ищците твърдят, че съдържащите талк продукти, включително бебешката пудра, са им причинили рак, отбелязва Ройтерс. Приходите от продажбите са спаднали чувствително, а разходите за изплащане на обезщетения са се увеличили драстично, посочват от компанията.

Компанията уверява в безопасността на продуктите си, цитирайки правени с "десетилетия научни изследвания".

За най-мащабното проучване по въпроса дали прилагането на талк върху гениталиите увеличава риска от рак на яйчниците не доказа, но и не отхвърли пряка връзка, съобщиха световните агенции през януари. Проучването на американски учени не установи значително завишен риск от развитие на рак на яйчниците, но откри увеличена опасност да развият заболяването сред определени жени, използвали продукта.

Връзката между използването на детска пудра и вероятността от поява на злокачественото заболяване бе в основата на хиляди съдебни искове срещу "Джонсън енд Джонсън" и други компании-производители на козметичния продукт.

Американските учени анализираха данни от четири правителствени изследвания, обхванали общо 252 745 жени, запитани дали са използвали пудра върху гениталиите си. Те не правят разлика между продукти на различни производители.

Това е най-голямото проучване досега, но тъй като ракът на яйчниците е рядко заболяване, изследването не е достатъчно мащабно, за да отчете малките промени в процента риск", каза Кейти О'Брайън, епидемиолог в Националния институт на САЩ за науки в областта на здравословната околна среда.

Досегашните изследвания се осланят основно върху анкети сред жени, развили рак на яйчниците, с въпроса дали си спомнят някога да са използвали бебешка пудра върху гениталиите си. Такива ретроспективни проучвания "понякога могат да открият връзки, които не съществуват", каза Сюзан Гапстър, старши вицепрезидент по Поведенчески и епидемиологични изследвания в Американското дружество за борба с рака.

Около 40 на сто от жените в новото проучване казват, че са използвали бебешка пудра. Общо 2168 са развили рак на яйчниците, като рискът за развитие на заболяването през целия живот е 1,3 на сто.

Изследователите установяват, че жените, които са използвали талк за интимна хигиена някога през живота си, са с 8 на сто увеличен риск от развитие на рак на яйчниците в сравнение с неизползвалите пудра. Тази разлика се смята за статистически незначителна.

Като се има предвид, че ракът на яйчниците е рядко заболяване, "става дума за допълнителни девет случая на злокачествено заболяване на 10 000 жени. Това е твърде малко", казва О'Брайън.

На теория се смята, че талкът за интимна хигиена прониква през вагината, през маточната шийка, матката и фалопиевите тръби до яйчниците, където може да предизвика възпаление, а то да доведе до рак. За да проучат това, О'Брайън и колегите й се насочват основно към жени с ненарушен репродуктивен тракт (които не са се подложили на хистеректомия или завръзване на тръбите). В тази група рискът от развитие на злокачественото заболяване е 13 на сто и е статистически значим, установяват те.