Заради бежанците: Новият главсек на МВР на среща с валията на Одрин

Само с общи усилия можем да се справим с миграционната криза, заяви Живко Коцев

Политика
17:15 - 12 Септември 2023
3588
Заради бежанците: Новият главсек на МВР на среща с валията на Одрин

Само с общи усилия можем да се справим с безпрецедентната миграционна криза, каза на среща с делегация, водена от валията на Одрин, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Коцев сподели и общото виждане, че ефективното взаимодействие по разрешаването на редица казуси от стратегическо значение за двете държави е от голямо значение.

Главният секретар на МВР подчерта, че като член на Европейския Съюз (ЕС) България изпълнява своите задължения по защита на европейската граница. В този смисъл сме заинтересовани да приложим общ европейски механизъм и единен подход за решаване на проблема, каза още Коцев.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) главен комисар Антон Златанов сподели общата оценка за постигнатото сътрудничество. "Нашата визия е да запазим нивата на професионална координация и комуникация и да надграждаме добросъседските отношения", добави Златанов.

Увереност в продължаване на ефективното взаимодействие изрази и валията на Одрин Юнус Сезер. Добрите връзки, диалогът и съвместната работа ще ни помогнат да решаваме проблемите, добави той. "Няма да забравим, че една от първите държави, която ни помогна след унищожителното земетресение в Турция бе България. Благодаря и за това, че през тази година създадохме много добра организация на товарния трафик през граничните пунктове Лесово - Хамзабейли и Капитан Андреево - Капъкуле, посочи Сезер. Валията на Одрин отбеляза и резултатното сътрудничество за противодействие на тероризма, контрабандата и незаконната миграция. Той предаде поздравите на министъра на вътрешните работи на Турция към цялото правителство и участниците в срещата и пожела успех на главния секретар на МВР на поста.

Опознавателната среща на новите ръководни екипи както в МВР, така и от турска страна, бе проведена на Граничния контролно- рпопускателен пункт „Капитан Андреево“. В българската делегация, водена от главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, бяха включени директорът на ГДГП главен комисар Антон Златанов и неговият заместник, директори и зам.-директори на главни дирекции в МВР. От турска страна в срещата участваха управителят на Одрин Юнус Сезер, неговият заместник Съдкъ Зехин, валията на Къркралери, както и ръководни служители от структурите на полицията, жандармерията и управлението по миграция на областите Одрин и Къркралери.

От началото на годината до момента има недопуснати повече от 100 хиляди опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за последното денонощие те са около 1000, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарния контрол на 1 септември. До края юли месец 103 745 чужди граждани са направили опит да преминат границата ни, допълни той. Отчита се увеличение от почти 57% в сравнение със същия период за 2022 г. на регистрираните опити за незаконно преминаване на границата ни с Турция, посочи Калин Стоянов.