Заради чумата: Забраняват брането на гъби и туризма над Велинград

Нов случай на болестта по прасетата е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена"

У нас
13:30 - 21 Август 2019
1678
Заради чумата: Забраняват брането на гъби и туризма над Велинград

Заради констатираното второ огнище на заразено от африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство "Алабак" над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

За броени дни това е вторият случай на установено заболяло от опасната болест животно в региона, след като миналата седмица излезе положителна проба от намерен глиган на територията на Държавно горско стопанство "Чепино", отново в района на Велинград.
 

Заради африканската чума по свинете областният управител на Пазарджишка област Стефан Мирев след решение на епизоотичната комисия отмени традиционния събор в Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август, в неделя. Територията, на която трябва да се състои фолклорния събор, попада в инфектираната зона. Струпването на повече хора и превозни средства създава голям риск от разпространение на заразата.

Това е и основният ни мотив, за да вземем решение за отменянето на събора“, допълни областният управител Стефан Мирев. На заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик бе взето решение да бъде изпратено мотивирано предложение до МЗХГ, компенсация да получат и хората, които са извън 20 км санитарни зони, но доброволно са заколили прасетата от личните си стопанства.
 
До 5 септември трябва да се извози всичката складирана дървесина, намираща се на територията на инфектираните зони в ДЛС "Чепино" и ДГС "Алабак". За да не се стигне до проблеми със снабдяване на хората с дърва за огрев тази дървесина ще бъде извозена при спазване на максимални мерки за сигурност, уточни Мирев.

Същевременно стана ясно, че нов случай на африканска чума е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Това каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

„Няма намерени умрели трупове, а въпросното диво прасе е намерено в капан и пробата е положителна. Тъй като пробата е излязла вчера, днес трябва да излезе заповед от БАБХ и респективно веднага след това ще има заповеди от Изпълнителната агенция по горите, която ще определи инфектираната зона в рамките на 200 кв. км., за да се види къде ще бъде забранен лова и къде ще бъде ограничен достъпа за посещение в горските територии, доколкото е възможно“, посочи той.

Днес се свиква извънреден щаб при областния управител на Перник Ирена Соколова във връзка с чумата. Очаква се да се начертаят зони на принудително избиване на прасета в Пернишко.