Заради COVID-19 Банкя отлага празника на минералната вода

Без курбан на храмовия празник на „Св. Кирик и Юлита“

Общество
15:00 - 08 Юли 2020
3106
Заради COVID-19 Банкя отлага празника на минералната вода

Кметът на Банкя Рангел Марков отмени традиционните за столичния район „Горешляци“. За първи път от повече от десетилетие на „Горешляци - Празници на минералната вода, здравето и дълголетието“ 2020 няма да има концерти, няма да се обединим под звуците на фолклора, няма да се хванем за ръце на хорото, авто ретро парадът няма да обиколи целия град. Отменят се и пленерът на художниците и срещата на дълголетниците.

"За нас вашето и на изпълнителите здраве е най-важно и с екипа ми преценихме, че рискът, който крият масовите събития, макар и на открито, е огромен. С цел да избегнем този риск за Горешляци след храмовия празник на църквата „Св. Кирик и Юлита“ на 15 юли (в сряда) и Празничната света литургия няма да се раздаде и курбанът, станал традиция в последните години", написа кметът във фейсбук.


"Ние ще се постараем да превърнем дефекта в ефект. Спестените суми от нереализираните културни програми това лято ще пренасочим към някои акценти в цялостната естетическа визия на града и ще се постараем да го наситим с повече културно-историческа атмосфера с инициативи, които ще придадат добавена стойност", каза още Рангел Марков.

"Ние, българите, най-добре си знаем: „Всяко зло е за добро”. Тишината на сцената в парк „Ротонда” няма да бъде нарушавана от аплодисменти това лято, но се надяваме да заслужим аплодисментите на бъдещите поколения, за които ще материализираме „Горешляци” 2020 в неща, които те ще могат да пипнат и видят. Все пак нека не забравяме, че празникът е духовна категория. Нека в тези три дни на Горешляците - 15, 16, 17 юли, ние, банчани, да носим радостта в сърцата си и вдъхновението, че ни чакат хубави дни, за които тихо, почтено и всеотдайно работим", пожела кметът на Банкя.