Заради двете жертви: Колоездачи излизат на протест

У нас
21:12 - 26 Октомври 2019
4886
Заради двете жертви: Колоездачи излизат на протест

Велосипедисти от 5 организации ще участват в лежащ флашмоб до колелата си във вторник от 18 ч пред Министерския съвет. Поводът са два тежки инцидента със загинали колоездачи в столицата от последните 2 седмици. След това ще започне Походът за живот до сградата на МВР.

В четвъртък почина Константин Касабов, който беше блъснат от кола на бул. “Рожен” в понеделник сутринта, докато е отивал на работа. След инцидента шофьорът го е изоставил в тежко състояние и не е повикал линейка веднага. Намират го случайни граждани. Бащата на две малки деца е бил с тежки травми и въпреки усилията на медиците в “Пирогов” е починал. Полицията още издирва шофьора, който го ударил. Търсят се и свидетели на инцидента.

Седмица по-рано в кв. “Люлин” по същия начин е убит колоездач по вина на шофьор на лека кола, който обаче е задържан за кратко. И по този случай се води разследване. Според организаторите на Похода за живот в София има и трети инцидент от близките дни, а велосипедистът се е разминал само с травми.

"Ще се съберем в 18 ч на ларгото, където за пореден път ще направим лежащ флашмоб до велосипедите си. След това ще се отправим към МВР, за да попитаме какво стана със законодателните промени, които трябваше да ни пазят? Ще ги попитаме и какви наказания изтърпяват убийците на пътя и защо продължават да си отиват велосипедисти”, пишат организаторите.

Те настояваха за промени в Закона за движение по пътищата и преди 1 г., когато зачестиха инцидентите с велосипедисти на пътя. Тогава беше първият Поход за живот, в който участие взеха стотици. Поискаха от министри и от омбудсмана да внесат промени, които задължават шофьорите да спазват дистанция от 1,5 м при изпреварване и много други, но в проекта, публикуван за обществено обсъждане, предлаганите от тях мерки липсват.

"Питаме Столична община какво стана с пълната инспекция на съществуващата велоинфраструктура, обещана от Евгени Крусев, който вече е в оставка и подсъдим за други злоупотреби, а ние продължаваме да загиваме по пътищата", недоволстват велосипедистите.