Заради гафа на Малинов, Радан стана №1 в евролистата на ДБ

"Много ми е трудно, Светослав лично ме помоли да поема тази отговорност", сподели Кънев във Фейсбук

Актуални новини
19:30 - 30 Март 2019
4955
Заради гафа на Малинов, Радан стана №1 в евролистата на ДБ

Радан Кънев става водач на евролистата на "Демократична България", съобщи лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Този избор бе изненада за десните, защото се очакваше №1 да бъде евродепутатът Светослав Малинов. След големия скандал с пакет "Мобилност", когато политологът не се яви в пленарна зала, той се е оттеглил от номинации. 

В първите места на списъка за Брюксел са и Стефан Тафров, който бе номинацията на ДаБг и Албена Симеонова, кандидат на "Зелените".

Тримата кандидати са одобрени от всички формации на обединението, в което са включени "Да, България", ДСБ и Зелените. Христо Иванов увери, че решението за първите трима в листата за предстоящите евроизбори, е съгласувано от политическия съвет на "Демократична България". 

"Избирането на Радан Кънев в листата е много важна политическа задача", не скри бившият правосъден министър." Той определи избора като инвестиция в обединението. 

Преди две години Кънев се оттегли от лидерското място заради катастрофалния резултат на парламентарните избори, в които формацията му "Нова Република" получи 2,5 процента. 

Тогава "Да, България" на Христо Иванов отказа коалиция на ДСБ и така се стигна до провал.  

Запознати източници твърдят, че самият Иван Костов е бил гневен на Малинов заради скандала, който предизвика с липсата си на гласуването на пакета "Мобилност".

Няколко часа след избора, Радан Кънев написа подробен пост на профила си във Фейсбук.  

„За мен това е много труден момент. Аз не съм се подготвял да участвам в кампания за Европейски избори, освен като категоричен и убеден застъпник на Демократична България и лично на Светослав като водещ кандидат и досегашен мой представител в ЕП.“

Кънев обясни, че лично Светослав го помолил да „обмисли това решение“. Бившият шеф на ДСБ написа, че „ когато водещите кандидати и лидерите на коалицията заедно - и това е много съществено, заедно - ми го предложиха това беше много трудно решение. И както повечето трудни решения, трябваше да бъде взето за часове.“

„Приех, защото макар да не съм се подготвял за участие в избори, аз се чувствам подготвен за основните предизвикателства пред тази кампания“, обясни тъмносиният политик.

„Аз подхождам към тази задача с изненада, но и с отговорност, и със самочувствие. Самочувствието на човек, който е преживял много борби и много удари в името на тези цели. Който е допуснал немалко тежки грешки - но винаги с една цел. Целта да дадем на българските демократи, на Демократична България, силна, умерена, успешна алтернатива.“, заключи Кънев.