Заради извънредното положение: Отлагат сватбите за юни

Новини
08:59 - 14 Април 2020
1744
Заради извънредното положение: Отлагат сватбите за юни

Отлагане на сватби започна след като извънредното положение беше удължено до 13 май, обясни Маргарита Цветкова от Столичен дом за радостни обреди.

"До удължаването нямаше отлагане на сватби, даже имаше много новозаписани. След като извънредното положение беше удължено до май, хората започнаха да отлагат и сватбите, които са записани за юни", посочи тя.

20 юни е датата, за която са записани много сватби, заради съвпадението на числа с годината – 2020. "И 20 юни беше дата, която хората започнаха да отказват и да местят за октомври", каза Маргарита Цветкова.

Въвеждането на извънредното положение ограничи и броят на участниците в сватбите, пищните тържества с многобройни роднини и приятели за момента останаха на заден план в името на здравето и сигурността. На 24 март излезе заповед, според която на сватбата могат да присъстват общо четирима души. "Тоест двама младоженци, двама свидетели и длъжностното лице, разрешиха и фотограф. От тогава така сключваме бракове", разяснява специалистът.

Камерният състав е една от причините, които карат много двойки да отлагат бракосъчетанието си за септември или октомври, защото искат на най-хубавия ден в живота им да присъстват най-скъпите – родители, приятели и роднини.

"Но има и такива, които се записват. Не знам точно каква е причината. Може би е някакво суеверие, защото смятат, че ако отложат датата няма да се сключи. Има хора, които казват: "Е, досега не можахме да намерим време, бяхме заети, сега нали сме си вкъщи, пък, да дойдем да се оженим". Така, че има най-различни причини", обобщи Цветкова пред БГНЕС.

Според наблюденията й в началото при обявяване на извънредното положение не са намалели сватбите, това се случило по-късно. Ако първата седмица имали 56 сватби, после – 42, а тази седмица са още по-малко.

Прави впечатление почти двойно по-малкият брой на сватбите, които са записани за след Великден, когато е техният бум.

"Много фрапираща е разликата при сватбите след Великден. За месец април 2020 първата събота и неделя след Великден, което е 25-26 април, са записани 42 сватби, докато за същия период на 2019 г. са били 77. Това е почти 50% по-малко. За седмицата след това имаме записани само 14 сватби", разказа Маргарита Цветкова.

Негативната статистика няма да пожали и май, който е един от най-сватбарските месеци. "Явно има спад… но това е", обобщи тя.

По данни на националната статистика през миналата година са били сключени 29 198 брака, което е с 237 повече, отколкото през 2018 г. Близо три четвърти от всички бракове са сключени в градовете. Средната възраст на сключващите брак мъже е 32 години, а жени 29 години. Средната продължителност на един брак до неговото прекратяване е 15,9 години.