Заради капки за очи: Смърт, слепота и отстранени очни ябълки в САЩ

Изкуствените сълзи се произвеждат в Индия и се изтеглени от пазара

САЩ
10:29 - 17 Март 2023
3474
Заради капки за очи: Смърт, слепота и отстранени очни ябълки в САЩ

Здравните служби в САЩ твърдят, че капки за очи може да са причинили смъртта на един човек и да са навредили тежко на няколко други заради заразяване с устойчиви на лекарства бактерии.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са установили 68 пациенти в 16 щата с рядък щам на Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa), пише Би Би Си. Щамът никога не е бил откриван в САЩ преди последното огнище на болестта.

Освен един смъртен случай осем пациенти са претърпели загуба на зрението, а на четирима са отстранени хирургически очите. Според CDC повечето от пациентите, диагностицирани с инфекцията, са съобщили, че са използвали капки за очи и изкуствени сълзи.

Първоначално са идентифицирани 10 различни марки, които вероятно са свързани с епидемията. Капките за очи, които се произвеждат в Индия и се внасят в САЩ под две марки, впоследствие са изтеглени от рафтовете през януари и февруари.

През януари CDC предупреди хората да спрат да използват изкуствените сълзи EzriCare и изкуствените сълзи на Delsam Pharma. През следващия месец компанията, която е собственик на марките - Global Pharma, обяви доброволно изтегляне след официална препоръка от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).