Заради Ковид: Китай спира експедициите до Еверест

Няколко алпинисти са дали положителен резултат за заразата

Свят
20:24 - 15 Май 2021
775
Заради Ковид: Китай спира експедициите до Еверест

Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест заради притеснения да не бъде внесен Covid-19 от съседен Непал, предаде Асошиейтед прес.

Пекин по-рано издаде разрешителни на 38 души да изкачат най-високия връх в света тази пролет. Непал е издал разрешителни на 408 души. Миналата година изкачването на 8849-метровия връх заради пандемията не бе разрешено и от двете страни.

В Непал бе съобщено, че няколко алпинисти са дали положителен резултат за коронавирусна инфекция, след като са били свалени от базовия лагер в подножието на Еверест.

Обикновено месец май е най-благоприятният за експедиции до първенеца на Хималаите. Десетки алпинисти вече достигнаха върха тази седмица и още много се очаква да направят опит за покоряването му по-късно през месеца, когато времето се подобри. Двама катерачи, швейцарец и американец, загинаха в непалската страна.

Китай обяви по-рано намерение да установи разделителна линия на върха и да забрани на хората, изкачващи го от неговата страна, да влизат в контакт с алпинистите от непалската страна. Не беше ясно обаче как това може да бъде постигнато.