Заради Ковид: По-евтин ток и интернет в Кипър

Налаганите карантини и ограничителни мерки оскъпиха храните, облеклото и обувките

Новини
11:55 - 09 Април 2021
2685
Заради Ковид: По-евтин ток и интернет в Кипър

Как изминалата една година от коронавирусната пандемия се отрази върху цените на основните стоки и услуги в Кипър, показва обявено от Статистическата служба на страната проучване.

Според резултатите в него налаганите карантини и ограничителни мерки доведоха до поскъпване на храните, облеклото и обувките, докато горивата, електричеството и интернет услугите поевтиняват.

Цените на важните стоки и услуги са изследвани в три периода – от март миналата година до февруари тази година, разграничени според предприетите от правителството две национални карантини, продължаващи ограничителни мерки и тяхното облекчаване.

Най-голямо намаление се наблюдава при цените на електроенергията. Те спадат с над 20% в периода юни – ноември 2020 г. и с почти 14% в периода декември-февруари тази година.

Разликата отчита приетото от Кипърската електроенергийна компания заради пандемията 10-процентно намаление на цената на тока, действало от април до септември миналата година.

Значително поевтиняване през цялата година има и при цените на достъпа до интернет у дома. Най-голям спад – от над 11%, е през месеците декември - февруари 2021 г. В същото време скоростта за достъп до интернет е подобрена.

През изминалата една година на пандемията много компании въведоха режим на работа онлайн от вкъщи, а училищата преминаха на дистанционно обучение.

Цените на облекла и обувки отбелязват намаление от близо 3% в първите месеци на коронавируса в сравнение със същия период на 2019 г. Това се обяснява със затворените по това време магазини, когато можеха да се правят само онлайн или телефонни поръчки.

Храните (без пресни плодове и зеленчуци) поскъпват леко – с малко над 1%, в началото на пандемията, но след това се стабилизират.